Opzetten van een testsysteem in Suriname voor het testen van HRP2 – HRP3 deleties

Het gebruik van snelle diagnostische tests (RDTs) als alternatief voor microscopische diagnose van malaria infecties neemt toe, vooral in afgelegen plattelands gemeenschappen met beperkte medische voorzieningen en een gebrek aan goed opgeleid personeel. Rapporten over parasieten die circuleren in de Peruaanse Amazone, waarin de regio’s met het Pfhrp2 en/of Pfhrp3 gen ontbreken, wekken grote bezorgdheid, aangezien de betrouwbaarheid van HRP2-detecterende RDTs bij de diagnose van P. falciparum wordt vermindert, vooral omdat de op HRP-2-gebaseerde snelle diagnostische tests momenteel de meest gebruikte testen zijn voor P. falciparum detectie.

In een retrospectief transversaal moleculair onderzoek hebben we in 23 isolaten van malaria positieve patiënten, verzameld in de periode januari tot en met september 2010, de omvang van de deleties in de Pfhrp2, Pfhrp3 en flankerende genen beoordeeld. De deletie screeningmethode (CDC Atlanta) bestaat uit een set PCR-assays voor amplificatie van de parasiet Pfhrp2/Pfhrp3 genen (exon 2 en een overlappend gebied van exon 1 en exon 2) en hun onmiddellijke stroomopwaartse en stroomafwaartse flankerende genen Mal7P1.228 & 230 en Mal13P1.475 & 485. Het testsysteem werd met succes opgezet in Suriname en uit analyse van de HRP – deletie bleek dat 91% van de geteste monsters geen tekenen vertoonden van deleties in hrp2, hrp3 of de flankerende genen.

De omvang van HRP-deleties in deze studie is ten minste 4.6% voor het Pfhrp3 gen, wat aanzienlijk lager is dan de resultaten in Peruaanse monsters, waarbij een PCR falen werd beschreven van respectievelijk 36% en 67% voor de Pfhrp2 en Pfhrp3 genen. 15.78% van de monsters was positief voor beide genen. In Suriname is er geen gedocumenteerd bewijs van RDT falen in het veld en met meer dan 90% van Suriname’s P. falciparum monsters die nog steeds intacte Pfhrp2 en Pfhrp3 genen herbergen, is het nog niet verwachtbaar dat de prestaties van de op HRP-2 gebaseerde snelle diagnostische tests aanzienlijk zullen worden verminderd.

Momenteel wordt er een internationaal onderzoek uitgevoerd om de prevalentie van hrp2/3 genetische deleties in Zuid-Amerikaanse landen te beoordelen. De monsters van deze studie zijn naar CDC gestuurd voor opname in deze gezamenlijke inspanning.

Publicatie:
Variation in Plasmodium falciparum Histidine-Rich Protein 2 (Pfhrp2) and Plasmodium falciparum Histidine-Rich Protein 3 (Pfhrp3) Gene Deletions in Guyana and Suriname
PLoS One 10(5): e 0126805 (2015)