De Australische rechter dwingt fabrikant Reckitt Benckiser om een deel van zijn Nurofen-doosjes uit de schappen te halen

De pijnstiller was voor verschillende soorten pijn in de markt gezet, terwijl de verschillende doosjes dezelfde werkzame stof en dosis bevatten. Dat is misleidend voor de consument vond de rechter, die 14 december uitspraak deed in deze zaak. De rechtszaak was aangespannen door de Australische Competition and Consumer Commission, de toezicht-houder op de markt. ‘Consumenten kopen deze producten omdat ze denken dat ze een bepaalde pijn behandelen, terwijl dat niet het geval is’, aldus voorzitter Rod Sims tegen The Guardian.

De verpakkingen met Nurofen rugpijn, Nurofen menstruatiepijn, Nurofen spannings-hoofdpijn en Nurofen migraine moeten binnen drie maanden uit de schappen gehaald worden. De fabrikant had in de rechtszaak toegegeven dat de doosjes dezelfde pillen bevatten, ook al stonden er verschillende pijnsoorten op de buitenkant. Wat wel verschilde was de prijs, want de Nurofen voor specifieke vormen van pijn kost bijna twee keer zoveel als de standaard-Nurofen met gewoon ibuprofen. Dat is misleidend, vindt de rechter.

In Suriname is Nurofen ook op de markt (bijvoorbeeld te koop bij DIO). Beide producten bevatten 400 g ibuprofen en ze hebben dezelfde hulpstoffen. Ze zijn ook wat duurder dan de standaardverpakking.

Reacties zijn gesloten.