Minilab: Kwaliteitscontrole van antimalariamiddelen

Het gebruik van nagemaakte geneesmiddelen is erg zorgwekkend in ontwikkelingslanden. Het waarborgen van de kwaliteit van geneesmiddelen tegen malaria is van cruciaal belang in het streven om malaria onder controle te krijgen en uiteindelijke te elimineren.

Het minilab testsysteem maakt gebruik van standaardtesten om vier belangrijke kwaliteitskenmerken van medicijnen – identiteit, gehalte, onzuiverheden en desintegratie – te evalueren. In 2007 hebben we 9 verschillende soorten antimalariamiddelen getest in 21 medicatie samples, aangeschaft via de PAHO in het informele circuit in verschillende gebieden van het land. De geteste medicijnen hebben niet alleen de eerste screening doorstaan (visuele inspectie en desintegratie), maar ook de kleur reactie test en de TLC-analyse.

In Suriname bestaat er nog geen dreiging voor nagemaakte antimalariamiddelen, maar voorzichtigheid is geboden, omdat meer dan 50% van de co-verpakte primaquine in de Artecom strips niet aan de eisen voldoet.

Publicaties:
Quality of anti-malarials collected in the private and informal sectors in Guyana and Suriname
Malaria Journal 11, 203 (2012)

Implementation of basic quality control tests for malaria medicines in Amazon Basin countries: results for the 2005-2010 period
Malaria Journal 11, 202 (2012)

Minilab