In het kader van de recente opmars van het Chikungunya virus (CHIKV) in de regio heeft het Medisch Wetenschappelijk Instituut geantici-peerd op de noodzaak voor Suriname voor be-trouwbare testmogelijkheden, zodat een even-tuele uitbraak zo snel mogelijk kan worden gedetecteerd.
Het Chikungunya virus is een RNA virus, dat kan worden overgebracht door de muskieten Aedes aegypti en Aedes albopictus, die ook in Suriname voorkomen en tevens verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van Dengue. De symptomen zijn: plotseling opkomende koorts en ernstige gewrichts-pijnen. Andere veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, duizeligheid en uitslag. De meeste patiënten herstellen binnen een week maar in sommige gevallen kunnen de gewrichtspijnen maanden en soms zelfs jaren persisteren. Momenteel bestaat nog geen medicatie of vaccine om Chikungunya te voorkomen. De ziekte werd reeds in 1952 beschreven in Tanzania en uitbraken komen voor in Afrika en Azië. De eerste rapportage vanuit Europa dateert van 2007 en op 6 december 2013 is het virus ook in de Amerika’s opgedoken. Sindsdien zijn gevallen gerapporteerd vanuit verschillende Caraïbische eilanden en recent ook vanuit Frans Guyana en nu ook in buurland Guyana.
In samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nederland is in het MWI op initiatief van en onder verantwoordelijkheid van prof. dr. Malti R. Adhin de Reverse Transcriptase Real Time PCR (RT-PCR) assay opgezet voor Chikungunya detectie. De validatie van de test is geschied op een panel afkomstig van het RIVM met onbekende monsters. De overeenkomst met het RIVM voor de panel resultaten was 100%, waarbij bovendien qua sensitiviteit geldt dat het MWI tot dezelfde verdunning als het RIVM, CHIKV-RNA kan aantonen. Deze kwantitatieve test is vanaf 23 mei 2014 beschikbaar en hiermee zijn wij in staat om al vanaf de eerste ziektedag het Chikungunya virus in klinisch materiaal aan te tonen. Deze test biedt het Ministerie van Volksgezondheid de mogelijkheid om in Suriname zelf te kunnen testen bij te organiseren surveillance activiteiten en snelle diagnose zou cruciaal kunnen blijken bij een eventuele uitbraak en bij besluitvorming voor maatregelen ter voorkoming van verspreiding. Met de introductie van deze test geeft het MWI verder invulling aan haar wetenschappelijke en dienstverlenende rol in de gemeenschap en in het bijzonder voor het gezondheids-zorgsysteem in Suriname.
Na de eerste twee import gevallen in Suriname (7 juni en 19 juni) is het Chikungunya virus inmiddels ook gedetecteerd in personen zonder reisgeschiedenis.
Het Centraal Laboratorium heeft per 26 juni het test algorithme aangepast, waarbij alleen materiaal wordt getest van gehospitaliseerde suspecte Chikungunya gevallen. Vanaf 23 september wordt voor het Centraal Laboratorium de diagnostiek uitgevoerd voor patienten met een onset van vijf dagen of minder.
Het Medisch Wetenschappelijk Instituut is in samenwerking met de PAHO op 6 augustus gestart met een dagelijkse CHIKV surveillance bij een particuliere huisartsenpraktijk in Paramaribo, een RGD kliniek in Commewijne en des zondags bij de Spoedeisende Hulp (AZP), teneinde inzicht te verkrijgen in Chikungunya trends in Suriname.