HIV diagnosticering bij baby’s (HIV-EID)

Goed werkende antiretrovirale therapie voor HIV-geïnfecteerde baby’s is beschikbaar in Suriname, maar kon helaas niet worden ingezet omdat diagnostiek ontbrak. Om dit probleem te ondervangen heeft het Medisch Wetenschappelijk Instituut Suriname (MWI) op aanvraag van het Ministerie van Volksgezondheid en het Nationaal Aids Programma (NAP) met financiering uit de regionale fondsen van de Pan Caribbean Partnership against HIV/AIDS (PANCAP) in 2009 gewerkt aan het opzetten van de vroege detectie van het HIV-virus zelf, met behulp van de Polymerase Chain Reaction (PCR) technologie.

Voor het bereiken van een hoge testgevoeligheid worden drie gebieden van het HIV-virus onderzocht. De opgezette diagnostiek kan verschillende sub-typen van het HIV-1 virus detecteren. Een bijkomstige innovatie voor Suriname is het gebruik van dried blood spots (DBS) bij HIV-testing. Het gebruik van DBS levert verschillende voordelen zoals gemak bij bloedafname, verbeterde transport- en opslagmogelijkheden en een lager veiligheidsrisico voor gezondheids-werkers.

Vanaf 7 december 2009 heeft de afdeling Biochemie van het MWI deze test beschikbaar gesteld in Suriname. De test is thans geïntegreerd in het nationale PMTCT (preventing mother to child transmission) programma, waardoor in principe alle baby’s van HIV geïnfecteerde moeders in Suriname getest kunnen worden. In dit kader heeft de afdeling trainingen verzorgd met betrekking tot de sample collectie voor het labpersoneel van alle ziekenhuizen, het Bureau Moeder & Kindzorg van het ‘s Lands Hospitaal en de Medische Zending, waardoor alle ziekenhuizen nu conform hetzelfde protocol samples kunnen afnemen.

Ter waarborging van de kwaliteit van het opgezette HIV-diagnostisch systeem is het laboratorium aangesloten bij het internationale HIV-1 DBS Proficiency Testing Program van het Centers of Disease Control (CDC) en het heeft in de External Quality Assessment (EQA)-rondes van 2010, 2011 alsook in 2012 een testscore van 100% behaald.

Krantenartikel: MWI verbetert perspectieven hiv-geïnfecteerde zuigelingen

Dienstverlening_Early Infant HIV